فهرست مطالب

مجله پژوهش های بوم شناسی شهری
پیاپی 27 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حامد محمدی مزرعه* صفحات 1-18
    در پژوهش حاضر نقش و جایگاه فضای نیمه باز در ساختار و معماری بناهای بومی بندرلنگه از دیدگاه متخصصان و شهروندان مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفت. هدف کلی از پژوهش حاضر، شناخت فضای نیمه باز در ایجاد بستری جهت حفظ هویت و ارزش های این چنین فضاها می باشد که تاکنون به صورت جز به جز به بررسی ساختاری و عملکردی آن پرداخته نشده است. روش پژوهش در این پژوهش به صورت توصیفی- تحلیلی، بر مبنای استدلال منطقی و با استفاده از راهبرد ترکیبی (کیفی- کمی) می باشد. این مطالعه به صورت موردی در بافت سنتی بندرلنگه و با انتخاب 64 بنای قدیمی که قدمت آن ها به بیش از 50 سال برمی گردد، توسط جامعه آماری که شامل 120 نفر ازجمله کسانی که یا در بناهایی با فضای نیمه زندگی می کنند و یا در حال رفت و آمد در این گونه فضاها هستند و همچنین با رویکرد کیفی به روش نمونه گیری نور به وسیله دستگاه نورسنجی CEM/DT-856A و دما به وسیله دستگاه دماسنجی Temperature/HTC-1 صورت گرفته است که با توجه به بررسی های معماری (جهت های قرارگیری، ایوان ها و ارتباط های فضایی)، ساختاری (تزیینات، روزن ها، طاق نماها، سرستون ها و هندریل ها)، دما و نور، میزان وابستگی رضایتمندی و معنادار ساکنان بافت قدیم و جدید در ایجاد محیطی مناسب برای کاربران این گونه بناهای سنتی مشخص می شود که با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان می دهد که با باززنده سازی و بررسی هویت تاریخی فضای نیمه باز در بین بناهای سنتی بتوان به حفظ ارزش های این چنین فضاها در معماری بومی پرداخت.
    کلیدواژگان: فضای نیمه باز، ساختار، معماری، سنجش نور و دما، بندرلنگه
  • فائزه اسدیان اردکانی*، شمس السادات زاهدی صفحات 19-34

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی ارتباط علت و معلولی میان عوامل موثر بر توسعه اکوتوریسم در شهر یزد به روش توصیفی - تحلیلی اجرا گردید. جامعه آماری شامل خبرگان آشنا با صنعت گردشگری و اکوتوریسم شهر یزد بودند که با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید. پایایی ابزار سنجش 7/0 به دست آمد. نوآوری پژوهش تعیین روابط علی بین عوامل موثر بر توسعه اکوتوریسم با رویکرد دیماتل فازی در شهر یزد است. نتایج  پژوهش نشان داد عوامل تاثیرگذار بر توسعه اکوتوریسم در شهر یزد شامل «مدیریت و برنامه ریزی مناسب»، «تربیت و آموزش نیروی انسانی درزمینه اکوتوریسم»، «نظارت مستقیم دولت و نهاد های وابسته بر افراد فعال در حوزه اکوتوریسم»، «وجود کارشناسان مسلط به زبان های زنده دنیا در کنار جاذبه های توریستی»، «فرهنگ سازی توسعه گردشگری و ترویج فرهنگ توریست پذیری به شهروندان (جامعه میزبان)»، «تلاش در جهت افزایش امنیت در منطقه» و «وضع قوانین محیط زیستی به منظور تشدید اخذ جرایم و اعمال محدودیت های بیشتر» می باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری، اکوتوریسم، عوامل موثر بر توسعه اکوتوریسم، شهر یزد، دیماتل فازی
  • علی شماعی، شایسته نازنین پوری* صفحات 35-52
    هدف از پژوهش حاضر تبیین شاخص های کیفیت زندگی در مناطق شهری سنندج می باشد. پژوهش از نوع هدف کاربردی و براساس ماهیت توصیفی و تحلیلی بوده است. در این پژوهش4 متغیر اصلی و بیش از 42 شاخص عینی و ذهنی کیفیت زندگی شهری درزمینه های اجتماعی- اقتصادی، کالبدی شهر سنندج مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و پیمایشی است و برای تجزیه و تحلیل از مدل ویکور- فازی مبنا استفاده شده است. روش جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه و در مناطق سه گانه شهر سنندج می باشد. برای سنجش پایایی ابزار از آزمون کرونباخ در نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج برای کل ابعاد رقم 734/0 به دست آمد که دلالت بر پایایی قابل قبول ابزار دارد. نمونه های پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. نوآوری تحقیق از نظر جامع نگری به کلیه شاخص ها است. یافته های به دست آمده از مدل ویکور- فازی نشان داد که شاخص های اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و دسترسی به خدمات در منطقه 3، با بالاترین سطح کیفیت زندگی و منطقه 1و 2 به ترتیب در رده های بعدی طبقه بندی کیفیت زندگی قرار دارند. نتایج نشان دادند: از بین عوامل گوناگون طبیعی و انسانی، چگونگی برنامه ریزی ها، نحوه مدیریت شهری، مشارکت، امنیت، همبستگی اجتماعی وضعیت تصرف واحد مسکونی، دسترسی به مراکز درمانی، کیفیت اوقات فراغت، توسعه فضای سبز و... در ارتقای کیفیت زندگی شهری سنندج نقش موثری دارند. ارتقای کیفیت زندگی در منطقه 3 شهر سنندج با توجه به نتایج پژوهش، تحت تاثیر نقش مدیریت شهری، مشارکت موثر در توسعه زیرساخت های شهری و عدالت فضایی در توزیع خدمات شهری، ارتقای شاخص های اجتماعی و اقتصادی از قبیل اشتغال پایدار است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، نابرابری فضایی، مناطق شهری، عدالت فضایی، شهر سنندج
  • حمیدرضا وارثی، حسین حسینی خواه*، کرامت هاشمی عنا صفحات 53-68

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی و شناسایی شاخص های استرس زا و بررسی وضعیت این شاخص ها در حوزه های اقتصادی، خانوادگی، محیطی، اجتماعی و فرهنگی، شخصی و فردی، امنیت شهری و کالبد شهری در نواحی شهر یاسوج از دید شهروندان است. روش پژوهش حاضر، توصیفی- تحلیلی بوده است. جامعه آماری پژوهش، شامل کل شهروندان شهر یاسوج (114000 نفر) بود. روش نمونه گیری از نوع نمونه گیری خوشه ای و تصادفی بوده است. همچنین اخذ داده های موردنیاز به صورت پیمایشی و با استفاده از تنظیم و تکمیل پرسش نامه در بین شهروندان انجام گرفته است. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که در بین نواحی شهر یاسوج از نظر شاخص های استرس زا ، ناحیه 1 دارای بهترین و ناحیه 4 دارای بدترین وضعیت هستند همچنین، شاخص اقتصادی و شاخص های خانوادگی بیشترین تاثیرگذاری را در افزایش استرس شهروندان شهر یاسوج و حوزه زیست محیطی و کمترین تاثیرگذاری را در استرس شهروندان شهر یاسوج داشتند. در بین شاخص های استرس زا در شهر یاسوج، پیدا کردن شغل مناسب برای اعضای خانواده، کمبود و گرانی مسکن، ارتباطات فامیلی، مشکلات مربوط به ازدواج و بالا بودن اجاره خانه، تاثیرگذارترین متغیرهای استرس زا بوده اند. همچنین در بین شاخص های استرس زا، شاخص حوزه محیطی و شاخص خانوادگی، تاثیر و قدرت تبیین بیشتری نسبت به بقیه شاخص های بررسی شده در پیش بینی افزایش استرس شهروندان شهر یاسوج دارند. همچنین نوآوری پژوهش حاضر، استفاده از تکنیک WASPAS در شناسایی و ارزیابی شاخص های استرس زا در بین شهروندان شهر یاسوج است.

    کلیدواژگان: روان شناسی محیطی، روان شناسی شهری، استرس، شهر یاسوج
  • منیژه قهرودی*، شیما شریعت، علی چاوشیان صفحات 69-84

    هدف این پژوهش شبیه سازی جمع آوری رواناب ناشی از رژیم های نامنظم بارندگی و رخداد کل بارش سالیانه در مناطق خشک می باشد. شبیه ‏سازی با استفاده از مدل های هیدرولوژیکی در شهرستان اسلامشهر با اقلیمی خشک انجام شده است. دادهه های مورد استفاده شامل کلیه لایه‏های مربوط به زیرساخت های شهری سطحی و زیرسطحی جمع آوری ‏رواناب می باشد که از منابع داده های مکانی در نرم افزار ‏ARCGIS‏ تهیه ‏شده است. روش پژوهش در محاسبه رواناب اسلامشهر مدل ‏SCS (CN)‎‏ در بازه سال های 2005 و 2011 می باشد در این راستا  ابتدا مسیر هدایت ‏و جمع آوری رواناب بر‏اساس داده های ارتفاعی و مشاهدات میدانی تعیین گردید و سپس میزان رواناب تولید شده در هر حوضه ارزیابی و هندسه ‏کانال های آن با مدل شبیه سازی رواناب جوی باغچه در نرم افزار ‏SWMM‏ محاسبه شده است. نوآوری پژوهش شامل ترکیب مدل ‏SCS (CN)‎‏  در تولید رواناب و مدل ‏جوی باغچه در محیط ‏SWMM‏ می باشد که شیوه ای نو برای جمع آوری رواناب در بهترین نقطه تمرکز را ارایه نموده است به طوری که حداکثر ‏رواناب ‏تولید شده در حوضه های  3، 4 و 5 اسلامشهر وجود دارد. از طرف دیگر رواناب از حوضه های بالادست نیز به آن افزوده می شود لذا بهترین خروجی ‏برای جمع آوری رواناب می باشد. همچنین مدل جوی باغچه به دلیل کاهش رواناب، پتانسیل آسیب پذیری اسلامشهر را در مواجه با خطرات ‏رواناب شهری کاهش می دهد. ‏

    کلیدواژگان: جمع آوری رواناب، مناطق خشک، مدل (CN) SCS، مدل SWMM، اسلامشهر
  • نسرین نیک اندیش*، هدیه اکبری قمصری صفحات 85-100

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر ظرفیت های اقلیمی در توسعه گردشگری شهر منجیل با تاکید بر جریان باد اجرا گردید. این تحقیق با استفاده از شاخص های اقلیم گردشگری برپایه داده های دما، باد، بارش، رطوبت، ابرناکی و فشار بخار آب در دوره زمانی 1993-2014 و استفاده از مدل های تابع چگالی احتمال سرعت حداکثر باد ماهانه در دوره زمانی 1993-2016، به روش توصیفی و تحلیلی انجام شد. داده های اقلیمی از ایستگاه همدید منجیل اخذ گردید. بررسی ظرفیت های اقلیمی و باد در تنظیم تقویم گردشگری شهری منجیل نوآوری تحقیق محسوب می شود. نتایج تحقیق نشان داد ماه های می، ژوین و سپتامبر بر اساس تمام مدل های اقلیم گردشگری، برای گردشگری مناسب می باشند که می تواند برای علاقمندان ورزش های آبی مانند موج سواری، اسکی، کایت سواری و قایقرانی استفاده شود. ماه های آوریل، ژوین، اگوست و سپتامبر برای ورزش های آبی-بادی و ماه های مارس، آوریل و می برای توریسم ماجراجویانه و تجربه توفان های بسیار شدید مناسب می باشند. استیلای باد منجیل در بیش از 310 روز از سال سبب برخورداری این شهر از هوای سالم گردیده که برای توریسم سلامتی اهمیت دارد. دره سفید رود، تونل باد منجیل، دریاچه سد سفیدرود و درختان بی قرینه زیتون که برخی علت و برخی معلول باد منجیل می باشند، از نظر اکوتوریسم و ژیوتوریسم مورد توجه می باشند.

    کلیدواژگان: ظرفیت های اقلیمی، توسعه گردشگری، جریان باد، منجیل
  • سامان ابی زاده، بهزاد احسانی بافتانی، صابر محمدپور، نادر زالی* صفحات 101-116

    هدف اصلی از انجام پژوهش حاضر، ارزیابی میزان رضایتمندی شهروندان از حمل ونقل عمومی کلان شهر تبریز است. ابزار تحقیق پرسشنامه و جامعه آماری شهروندان تبریز می باشند. نمونه آماری براساس فرمول کوکران محاسبه و در جامعه آماری به صورت تصادفی ساده انتخاب شده است.روش تحقیق تحلیلی توصیفی و به صورت پیمایشی است به دلیل گستره پرسشگری و مصاحبه با شهروندان در ایام، ساعات و شرایط مختلف، دارای نوآوری می باشد. ابتدا 13 شاخص برای ارزیابی میزان رضایت مندی از خدمات سیستم اتوبوسرانی در شهر مذکور شناسایی شد. با جمع آوری اطلاعات با بهره گیری از نرم افزار SPSS و آزمون تی تک نمونه ای، داده ها تحلیل گردید. نتایج پژوهش نشان داد که میزان رضایت مندی از شاخص های پژوهش را می توان در سه گروه تقسیم بندی کرد. در گروه اول؛ شاخص هایی قرار دارند که میزان رضایت مندی از این شاخص ها در حد متوسط است. شاخص هایی مانند سیستم های گرمایش سرمایش و میزان هزینه پرداختی در گروه اول قرار می گیرند. در گروه دوم؛ شاخص هایی همچون رفتار رانندگان و کارکنان و ساعات کاری سیستم اتوبوسرانی قرار دارند که رضایت مندی از این شاخص ها بیشتر از حد متوسط است. همچنین در گروه سوم؛ میزان رضایت مندی از شاخص های مبلمان مسیر و ایستگاه ها، ایمنی و امنیت ایستگاه ها، تعداد صندلی برای مسافران و خدمات ارایه شده برای معلولین، کم تر از حد متوسط است. میانگین میزان رضایت از سیستم اتوبوسرانی تندرو برابر 13/3 است که نشان می دهد رضایت مندی در سطح متوسط است.

    کلیدواژگان: رضایتمندی، حمل ونقل عمومی، اتوبوسرانی تندرو، مقدار زمان انتظار در ایستگاه ها، تبریز
  • حسین نظم فر*، علی عشقی چهاربرج، مصیب محمدی صفحات 117-130

    امروزه دست یابی به توسعه پایدار شهری، به یکی از اهداف برنامه ریزان و مدیران شهری تبدیل شده است. به طوری که از این طریق بتوانند، از منابع و ایجاد رابطه متعادل و متوازن میان انسان، اجتماع و طبیعت، به اهداف موردنظر خود دست پیدا نمایند. به همین منظور، هدف پژوهش حاضر، ارزیابی سطوح پایداری شهرستان های استان کهگیلویه و بویراحمد به لحاظ برخورداری از شاخص های پایداری شهری با تاکید بر ابعاد اجتماعی، کالبدی و خدمات شهری می باشد که در قالب سه شاخص کلی و 22 شاخص فرعی صورت گرفته است. روش پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی با هدف کاربردی است. قلمرو مطالعه، شهرستان های استان کهگیلویه و بویراحمد می باشد. در این پژوهش، شاخص ها مورد بررسی با استفاده از مدل ANP توسط کارشناسان خبره وزن دهی شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها و رتبه بندی و تعیین درجه پایداری شهرستان ها، از روش تصمیم گیری چند معیاره ویکور استفاده شد. بر اساس مدل ویکور، شهرستان های مذکور در سه دسته توسعه یافته، نسبتا توسعه یافته و محروم از توسعه، دسته بندی شدند. نتایج پژوهش نشان داد که شکاف بین توسعه یافته ترین شهرستان (بویراحمد) با محروم ترین شهرستان (لنده)، کاملا مشهود بوده و نشان می دهد توزیع فضایی خدمات و امکانات، برنامه ریزی و سیاست گذاری در جهت عدالت نبوده است. به همین جهت، روند توسعه در سطح شهرستان های استان کهگیلویه و بویراحمد  نابرابر می باشد. بنابراین، مسیولان استان باید سیاست گذاری های خود را متوجه نواحی محروم و کمتر توسعه یافته کنند تا شکاف موجود بین نواحی را برای رسیدن به پایداری کاهش دهند.

    کلیدواژگان: عدالت فضایی، توسعه پایدار، مدلVIKOR، کهگیلویه و بویراحمد
|
  • Hamed Mohammadi Mazraeh * Pages 1-18
    Indigenous architecture in any part of the world has been formed for many years with the aim of creating comfort for space users and in harmony with climatic conditions. In the present study, by analyzing and evaluating semi-open spaces as a significant space in the native architecture of southern Iran (Bandar Lengeh city) was examined from the perspective of experts and citizens. The general purpose of this study is to investigate the structure, function and recognition of semi-open spaces in creating a context for preserving the identity and values of local architecture in Bandar Lengeh, which has not been addressed so far. The research method in this research is descriptive-analytical, based on logical reasoning and using a combined strategy (qualitative-quantitative) which is randomly in the traditional context of Bandar Lengeh among64old buildings whose buildings are more than 50 years old. By a statistical community (including120people) including those who either live or are traveling in such spaces, using the CEM/DT-856A and Temperature/HTC-1 thermometer to check Architectural components (orientation, porches and spatial connections), structural (decorations, openings,arches, capitals and handrails),temperature, light, the degree of satisfactory and meaningful dependence of the inhabitants of the old and new texture to introduce the naturalistic context of life The users of the building were studied, and according to the results, it was found that by revitalizing and examining the historical identity of the semi-open space among traditional buildings, we can be diligent in preserving and promoting the values of local architecture among building users, architects and residents.
    Keywords: semi-open space, structure, Architecture, Light, temperature measurement, Bandar-Lengeh
  • Faezeh Asadian Ardakani *, Shamsalsadat Zahedi Pages 19-34

    The purpose of this study is investigating the cause and effect relationship between the factors affecting the development of ecotourism in Yazd city using descriptive-analytical method. The statistical population included experts in the tourism and ecotourism industry of Yazd city who were selected using purposive sampling. A researcher-made questionnaire was used to collect data. The reliability of the measurement tool was 0.7. The novelty of the research is to determine the causal relationships between the factors affecting the development of ecotourism using the DEMATEL approach in Yazd city. The results show that the factors influencing in development of ecotourism in Yazd city is including Appropriate planning and management, Education and training manpower in the field of ecotourism, The direct supervision of the government and institutions active in the field of ecotourism, existence of experts fluent in the living languages of the world along with tourist attractions, culturization tourism development and promotion of culture tourism to citizens (host society), Trying to improve security in the region and enact environmental laws to intensify charges and impose more restrictions.

    Keywords: Ecotourism Development, Fuzzy Dematel, Yazd
  • Ali Shamai, Shaysteh Nazaninpuri * Pages 35-52
    The purpose of this study is to explain the indicators of the quality of life in the urban areas of Sanandaj. The research was of applied purpose and based on descriptive and analytical nature. In this research, 4 main variables and more than 42 objective and subjective indicators of the quality of urban life in the socio-economic and physical fields of Sanandaj city were analyzed. - Fuzzy basis is used. The data collection method is through a questionnaire and in three areas of Sanandaj city. Research samples were selected using simple random sampling method. The findings obtained from the Vicor-Fuzzy model showed that the social, economic, physical and access to services indicators in region 3, with the highest level of quality of life, and regions 1 and 2, respectively, are in the next categories of quality of life classification. are located The results showed: among the various natural and human factors, the way of planning, the way of urban management, participation, security, social cohesion, the status of occupying a residential unit, access to medical centers, the quality of leisure time, the development of green space, etc., in improving the quality of life. The city of Sanandaj has an effective role. According to the results of the research, the improvement of the quality of life in the 3rd district of Sanandaj city is influenced by the role of urban management, effective participation in the development of urban infrastructure and spatial justice in the distribution of urban services, and the improvement of social and economic indicators such as sustainable employment.
    Keywords: Quality of Life, spatial inequality, indicator, Spatial Justic, Sanandaj
  • Hamidreza Varsie, Hossein Hosseinekhah *, Keramat Hashemi Ana Pages 53-68

    The purpose of this study is Identifying stressful indicators and examining the status of indicators in the fields of economy, family, environment, social and cultural, personal and individual, urban security and urban body in the areas of Yasuj city from the perspective of citizens.Methods of the present study: descriptive-analytical And the statistical population of the study included all citizens of Yasuj (114,000 people). The sampling method was cluster and random sampling. Also, the required data was obtained by surveying and completing a questionnaire among citizens.The results showed that in terms of stress indicators, region 1 has the best and region 4 has the worst situation .Also, economic and family indicators had the greatest impact on increasing the stress of Yasuj citizens and the environmental field had the least impact on the stress of Yasuj citizens. Among the stressful indicators in Yasuj city, finding a suitable job for family members, shortage and high cost of housing, family relationships, marriage problems and high rent have been the most influential stressful variables. Also, among the stress indicators, environmental index and family index, have a greater impact than other indicators in predicting increased stress of Yasuj citizens. Also, the innovation of the present study is the use of WASPAS technique in identifying and evaluating stressful indicators among the citizens of Yasuj.

    Keywords: The Environmental Psychology, City Psychology, stress, Yasouj
  • Manijeh Ghahroudi Tali *, Shima Shariat, Ali Chavochian Pages 69-84

    The aim of this research is to simulate the collection of runoff due to irregular rainfall regimes and ‎the ‎total occurrence of annual rainfall in dry areas. Simulation has been done using hydrological models ‎in ‎Islamshahr city with a dry climate. The data includes all the layers related to surface and ‎subsurface ‎urban infrastructures for collecting runoff, which is prepared from spatial data sources in ‎ArcGIS ‎Software. The research method for calculating runoff in Islamshahr is the SCS (CN) model during ‎‎2005 and ‎‎2011. In this regard, first, the direction and collection of runoff were determined based on ‎elevation data ‎and field observations. Then the amount of runoff produced in each evaluation basin and ‎the ‎geometry of its channels were calculated with the atmospheric runoff simulation Swale model ‎in ‎SWMM software. The combination of the SCS (CN) model in the production of runoff and the ‎Swale ‎model in the SWMM environment has provided a new way to collect runoff at the best point ‎of ‎concentration of runoff so that the maximum runoff produced in basins 3 and 4 And there are 5 ‎Islamshahr ‎because the runoff from the upstream basins is also added to it, so it is a suitable outlet for ‎collecting ‎runoff. Also, in terms of reducing runoff, the Swale model reduces the vulnerability potential of ‎Islamshahr in ‎the face of the risks

    Keywords: Runoff collection, Dry areas, (CN) SCS model. SWMM model, Islamshahr
  • Nasrin Nikandish *, Hediyeh Akbari Pages 85-100

    The current research was carried out with the aim of investigating the effect of climatic capacities on the tourism development of Manjil city with an emphasis on wind flow. This research is based on tourism climate indicators based on data of temperature, wind, precipitation, humidity, cloudiness and water vapor pressure in the time period of 1993-2014 and using density function models of maximum monthly wind speed in the time period of 1993-2016, in a descriptive way. And an analysis was done. Climatic data were obtained from Hamdeed Manjil station. Investigating the climatic and wind capacities in setting the urban tourism calendar is considered as the harbinger of research innovation. The results of the research showed that the months of May, June and September are suitable for tourism based on all tourism climate models, which can be used for water sports enthusiasts such as surfing, skiing, kitesurfing and sailing. The months of April, June, August and September are suitable for water-air sports, and the months of March, April and May are suitable for adventure tourism and experiencing very strong storms. The steady wind of Manjil has provided this city with healthy air for more than 310 days of the year, which is important for health tourism. Sefid Rood Valley, Bad Manjil Tunnel, Sefid Rood Dam Lake, and unique olive trees, some of which are the cause and some effects of Bad Manjil, are of interest in terms of ecotourism and geotourism.

    Keywords: Climatic Capacities, Tourism Development, Wind flow, Manjil
  • Saman Abizadeh, Behzad Ehsani Baftani, Saber Mohammadpour, Nader Zali * Pages 101-116

    The main purpose of this study is to assess the level of citizens' satisfaction with public transportation in Tabriz. The research tool is the questionnaire and the statistical population of Tabriz citizens. The statistical sample was calculated based on Cochran's formula and was selected randomly in the statistical population. The research method is survey. Due to the range of questioning and interviews with citizens using this system in different days, hours and conditions, it has innovation. first 13 indicators were identified to assess the level of satisfaction with the services of the bus system in the city. information was collected and were analyzed using SPSS software and one-sample t-test. The results showed that the level of satisfaction with research indicators can be divided into three groups. In the first group; There are indicators that the level of satisfaction with these indicators is moderate. Indicators such as heating systems, cooling system and the amount of payment are in the first group. In the second group; There are indicators such as the behavior of drivers and employees and working hours of the bus system, and satisfaction with these indicators is above average. Also in the third group; The level of satisfaction with the indicators of route furniture and stations, safety and security of stations, number of seats for passengers and services provided for the disabled is less than average. The average overall satisfaction is 3.13, which indicates that is average.

    Keywords: Satisfaction, Public transport, Bus Rapid Transit, Amount of waiting time at stations, Tabriz
  • Hosain Nazmfar *, Ali Eshghei Chaharbarj, Mosib Mohamadi Pages 117-130

    Today, achieving sustainable urban development, it has become one of the goals of urban planners and managers. So that way, to achieve their desired goals from the resources and to create a balanced and balanced relationship between human, community and nature. To this end, the purpose of the present study, Evaluation of Sustainability Levels of Kohgiluyeh and Boyerahmad Provinces In terms of urban sustainability indicators with emphasis on social, physical and urban dimensions out in three general indicators and 22 sub-indicators. The research method is descriptive-analytic with an objective purpose. The study area is Kohgiluyeh and Boyerahmad provinces. In this research, the indices were weighted by expert experts using the ANP model. To analyze the data and determine the degree of sustainability ratings have been used multi-criteria decision-making methods VIKOR cities have been used. Based on the VIKOR mentioned cities were classified into three categories: developed, moderately developed and deprived of development. The results showed that the gap between the most developed city (Boyer Ahmad) and the most deprived city (Lande) was quite evident. And it shows that the spatial distribution of services and facilities has not been equitable planning and policy making. Therefore, the development trend at Kohgiluyeh and Boyerahmad provinces is uneven. Therefore, provincial authorities should focus their policies on disadvantaged and less developed areas to reduce the gap between areas to achieve stability.

    Keywords: Space Justice, Sustainable Development, Vikor Model, Kohgiluyeh, Boyerahmad